Начало
НачалоСексуално здравеСтерилитетът: причини и лечение
Стерилитетът: причини и лечение 19 март 2008

Съществуват различни причини, които в една или друга степен могат да доведат до безплодие. Някои от тях са: заболяване, медикаменти, наследственост, начин на живот, излагане на някои токсини. По-долу ще изброим някои от най-честите и значими фактори, които повлияват плодовитостта както при жени така и при мъже.

Причини
Ендометриоза. Засяга тазовата кухина на жената. Тъканни фрагменти от ендометриума (най-вътрешният слой на матката) прорастват извън матката. Това причинява болезнена менструация и безплодие. Прорастналият ендометриум не се изхвърля през вагината по време на мензеса, а се натрупва в таза по повърхността на тазовите органи. Това води до фиброза на яйчниците и маточните тръби. Фиброзната тъкан затруднява оплождането между яйцеклетката и сперматозоида. В някои случаи ендометриозата може да бъде хирургично премахната. Дискомфортът може да бъде намален с лекарства, но последните са слабо ефективни в подобряването на фертилността

Инфекции на репродуктивния тракт. Водеща причина за стерилитет както при жените, така и при мъжете са полово-предаваните болести - най-вече хламидия и гонорея. Нелекувани последните могат да доведат до увреждане на фалопиевите тръби у жени. У мъже ППБ могат да доведат до блокиране на еякулаторните канали и други репродуктивни структури.

Тазова възпалителна болест (ТВБ). Представлява инфекция на женската репродуктивна система, като се поразяват фалопиевите тръби, матката и яйчниците. Най-честата причина за ТВБ са полово-преносимите болести, но е възможно да е следствие на усложнения след аборт или раждане. Единичният пристъп на ТВБ удвоява риска от стерилитет на 30%. При три или повече епизода, рискът нараства до повече от 50%.

Хормонални нарушения при жени. При нарушения на хормоналната система у жени може да се засегне овулацията. Тя може да бъде нередовна, рядка или дори да липсва. Хормоналните нарушения са поддатливи на терапия със специални медикаменти.

Експозиция на диетилстилбестрол (ДЕС). Дес е медикамент използван в миналото за предотвратяване на преждевременни раждания. При жени, третирани с този медикамент, фертилността може да е компрометирана. Използването на ДЕС може да доведе до редица анатомични промени: нехарактерна форма на матката, вагината и абдоминалните фалопиеви тръби. Тези анатомични отклонения могат да причинят проблеми с овулацията, както и повишаването на риска от преждевременно раждане, спонтанен аборт или ектопична бременност. Данните за мъжете, изложени на ДЕС, са оскъдни. Смята се, че ДЕС допринася за олигоспермия, промени в спермата, недесцендирали тестиси и промени в уретрата.

Варикоцеле. Това състояние представлява разширение на скроталните вени и засяга единия или двата тестиса. Варикозните вени са чести както при плодовитите, така и при стерилните мъже. Варикоцелето може покачи температурата в тестисите и по-този начин да засегне сперматогенезата. Варикоцелето се коригира чрез хирургична намеса.

Простатит. Друга потенциална причина за мъжкия стерилитет е простатитът. Простатитът е инфекция на простатната жлеза. Симптомите варират от никакви до болезнено уриниране и болка по време на еякулация, с или без болка в простата. Простатитът може да бъде диагностициран чрез преглед и лабораторни тестова. Лечението е с антибиотици.

Кофеин. Някои жени, консумиращи големи количества кофеин (5 чаши кафе или повече) забременяват по-трудно. Някои проучвания сочат, че процентът на тези жени е около 45.

Алкохол. Алкохолът, консумиран от бъдещите майки, понижава вероятността за зачатие и покачва риска за спонтанен аборт или преждевременно раждане.

Тютюнопушене. Токсичните съставки на цигарения дим могат да намалят оплодителната възможност на мъжа. Жените, които пушат, могат да имат проблеми със забременяването. При тях вероятността за проблемна бременност е по-голяма.

Някои разпространени наркотици. Марихуаната и кокаинът намаляват броя на и подвижността на сперматозоидите в еякулата.

Топлина. Има данни, че продължителният престой на топло - сауни, парни помещения, води до повишаване на скроталната температура, което може да доведе до намаляване на броя и нарушаването на функцията на сперматозоидите.

Какво може да направите?
Някои фактори, водещи до стерилитет, като някои заболявания и наследствеността, не могат да бъдат избегнати, но вземайки предпазни мерки може да предотвратите или намалите действието на други фактори. Освен отказването на наркотиците, алкохола и цигарите и промяната на начина на живот, има още няколко начина, по които може да си помогнете.

• Сменете бельото си.
Не само горещата вода води до повишаване на скроталната температура. Мъжете с проблеми с плодовитостта трябва да се замислят за смяната на тесните слипове с по-широки боксерки, тъй като при носенето на слипове тестисите прилепват плътно до тялото и по този начин се загряват.

Използвайте нов лубрикант
Внимавайте с използването на over-the-counter лубрикантите, тъй като някои от тях могат да повлияят върху подвижността на сперматозоидите.

• Сменете позата
По принцип сексуалната поза не оказва значително влияние върху зачеването, но е установено, че като че ли при мисионерската поза сперматозоидите влизат в по-близък контакт с шийката на матката. Естествено това не може да излекува стерилитета, но би могло да помогне при някои случаи.

• Намерете специалист по безплодие.


Повечето специалисти съветват проблемните двойки да опитват да заченат по естествен път поне в продължение на година преди да потърсят лекарска помощ. Но в случай, че тестовете и температурата ви подсказват, че не овулирате, или пък вие или вашият партньор има медицински състояния, които повлияват фертилността (нередовен цикъл, полово-предавани болести, антиракова терапия, експозиция на токсини, недесцендирали (неслезли) тестиси, възраст при жената над 35 години), трябва да се консултирате със специалист по-рано.

За начало може да започнете с посещение на вашия личен лекар, гинеколог или уролог. Те ще ви прегледат, ще потърсят причината, ще назначат някои тестове и евентуално - биха ви насочили към специалист по инфертилитет. В зависимост от причината (в мъжа, в жената, в двамата партньори) ще бъдете препратени към три вида специалисти.

Ако проблемът са хормонални нарушения у жената, най-добър избор е посещението при ендокринолог с опит в репродукционните проблеми. Ако проблемът изисква хирургична намеса, тогава е наложителна консултация с хирург. Андрологът е специалистът, който би открил проблемите на мъжкото безплодия.

За да откриете най-правилния и добър специалист:
+ обсъдете вашите проблеми с вашия личен лекар. Той би ви насочил към специалист.

+ свържете с организация, университети, и университетски центрове, които биха ви помогнали с информация за специалисти в тази област

Тестване и лечение.
Най-подходящият период за визита при специалист са първите няколко дни от месечния цикъл, тъй като може да започнете опити за зачеване още веднага. При посещението вземете със себе си всички медицински картони и изследвания които имате. Направете си списък с въпроси, които бихте желали да обсъждате с вашия лекар. Той може да ви назначи някои тестове:

Брой и анализ на сперматозоидите - този тест измерва способността на мъжа да произвежда достатъчно жизнени сперматозоиди, за да настъпи оплождане

Кръвни изследвания и на двамата партньори: кръвна група, пълна кръвна картина, HIV, хепатитни вируси, щитовидни хормони и др.

Бактериални култури от шийката на матката за наличието на гонорея, хламидиаза и други инфекции, които повлияват плодовитостта.

Цервикални мукусни тестове - извършват се след коитус (след полов акт). Така се проверява дали сперматозоидите са живи и дали могат да се придвижват свободно в цервикалния мукус.

Ултразвукови изследвания - изследват се матката (и нейната лигавица), яйчниците. Търсят се туморни образувания. Следи се развитието на плода.

Хормонални скринингови тестове - с тях се установява дали тялото произвежда достатъчно и нормално количество от някои хормони, необходими за бременността. Мъжът трябва да се изследва, за да се установи дали нивата на мъжки полови хормони са нормални.

Рентгенологични изследвания на матката и маточните тръби - с тяхна помощ могат да бъдат установени някои анатомични дефекти, пречещи на зачатието.

Ако тестовете покажат, че вие, вашият партньор или двамата имате фертилни проблеми, съществуват различни видове лечения, които биха помогнали. Ето и някои от тях:

Медикаменти за по-голяма плодовитост.
Има медикаменти, които стимулират овулацията при жени. Clomiphene citrate (Clomid, Serophene) се използва от 1960 г. Успехът при стимулирането на овулацията е 75% до 80% при жените, които никога или рядко са имали овулация. 30-40% действително забременяват.
Clomide понякога се комбинира с други медикаменти.. Друг подход за постигане на овулация е употребата на човешки менопаузен гонадотропин. Успехът при този подход е 80-90% в постигането на овулация и 40-50% в настъпването на бременност. За жалост тези медикаменти имат значителни странични ефекти. При жени, неповлияващи се от по-горните медикаменти, може да се приложи синтетичен гонадотропин-освобождаващ хормон. Някои от тези лекарства се използват и при мъже но в различни дози.

• Микрохирургия.
Чрез използване на ултратънки игли и конци могат да бъдат отблокирани запушените фалопиеви тръби и обтуриралите канали при мъжката репродуктивна система. Чрез хирургична намеса могат да бъдат премахнати варикозните вени на тестисите. Чрез лапароскопски техники могат да бъдат премахнати лезиите, причинени от ендометриоза, или пък да бъдат разширени фалопиевите тръби. Лапароскопията се използва и за диагностика или лечение на нарушенията и дефектите в утеруса и други репдоуктивни структури.

• Интраутеринна инсеминация.
За да се увеличат шансовете за настъпване на бременност, специални медикаменти се използват за стимулация на отделянето на няколко яйцеклетки наведнъж. След това сперматозоди от мъжа се внасят директно в матката със специална игла. Този подход е най-подходящ при двойки се необясним инфертилитет, както и при жени с овулационни проблеми и антитела във вагината, насочени срещу сперматозоидите на партньора.

• Донорни банки за сперма -
когато мъжът няма или има изключително нисък брой сперматозоиди в семенната си течност.

• Асистирани репродуктивни технологии.
Има няколко разновидности на тези сложни тенхики, при които сперматозоидът и яйцеклетката се сливат с цел увеличаване на шансовете за успешна бременност. Всички тези разновидности се състоят от две стъпки - на жените се дават медикаменти, стимулиращи овулацията ( за индуциране на суперовулация); втора стъпка - чрез специални процедури яйцеклеткие се извеждат от женския репродуктивен тракт.

Най-известният метод е In-Vitro фертилизацията (IVF). Яйцеклетките, взети от жената се оплождат изкуствено (извън женския организъм) със сперматозоиди на мъжа. Няколко дни след това зиготите се поставят обратно в матката. Ако една или няколко зиготи се имплантират успешно, настъпва бременност. Според проучване успеваемостта е около 20%.

Съществуват още две вариации - интрафалопиев трансфер на гамети (GIFT) и интрафалопиев трансфер на зиготи (ZIFT). При GIFT яйцеклетките се смесват със сперматозоидите и сместа се поставя директно във фалопиевтите тръби - така ако настъпи оплождане, то е по естествен път. При ZIFT технологията изолираните яйцеклетки се оплождат в специална петриева паничка и след това чрез лапароскопски методи оплодените яйцеклетки се поставят във фалопиевите тръби. И двете техники са подходящи само при жени с функционални фалопиеви тръби. Успеваемостта при GIFT е 27%, а при ZIFT - 23%. Когато избирате клиника, обърнете внимание на успеваемостта й.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator