Начало
НачалоЗаболяванияОртопедични заболяванияПолиомиелит
Полиомиелит

Това инфекциозно заболяване се причинява от вирус. Той се намира най-често в устата на болните и фекалиите на заразоносителите.

След първоначалното инвазия на храносмилателната и дихателната система вирусът по кръвен и нервен път попада в централната нервна система. Засягат се предимно клетките на предните рога гръбначния мозък и някои ядра на главния. Там се предизвиква оток и възпаление, които са отговорни за развитието на парализи.

В резултат на разрушаването на нервни клетки и мускулите инервирани от тези клетки атрофират. Мускулните влакна са подложени на мастна дегенерация и намаляват на обем и мускулна маса. Сухожилията на тези мускули претърпяват подобни процеси както и костната тъкан, за която се залавът.

Клиничната картина протича през четири стадия.

Препаралитичния и паралитичния стадий се характерезират с картината на обща инфекция: висока температура, гадене, повръщане, болки в мускулите, болки в кръста, вратна ригидност. Парализи се развиват най-често на 3-4 ден и протичат в две форми булбарна и спинална. При булбарната се засягат гълтателните мускули, а спиналната е причина за появата на частична или пълна парализа на скелетните мускули.

Възстановителният стадий започма след острия. Възстановяването зависи от степента на засягане на сивото мозъчно вещество. Мускулите се възстановяват от 3 до 6 месеца, но процеса може да продължи и до 20 месеца. През този стадий се развиват различни контрактури и деформации.

През резидуалния стадий появилите се деформации са дефинитивни и не се очаква по-нататъчно възстановяване.

Лечението през препаралитичния и паралитичния стадий се извършва в инфекциозно отделение. През възстановителния период се носят различни ортези, апарати и шини срещу контрактурите. През резидуалния период се коригират вече наличните контрактури.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator