Начало
НачалоЗаболяванияРевматологияКоксартроза
Коксартроза

Съществуват много причини за възникване на коксартроза. Най-честата причина е вродена дисплазия на тазобедрената става. Като други причини се смятат вродени аномалии на развитието, прекарани възпалителни заболявания, асептична некроза на главата на бедрената кост.

Измененията, които се наблюдават в ставата са характерни за всички дегенеративни заболявания. Хрущялът, който покрива ставните повърхности изтънява. Той променя своята структура и цвят. Става мътен, без блясък и се появяват микрофрактури по повърхността му. Костната тъкан разположена под него също се променя. В нея се появяват кости кисти. Около ставата се появяват остеофити – така наречените шипове.

Клиничната картина се характерезира на първо място с болка. В началото болката е слаба, бързопреходна и неопределена. Тя се появява при претоварване и сутрин при прохождане и намалява или изчезва при покой. С напредване на процеса болката се засилва.

Ограниченията на движенията в тазобедреваната става са вторият важен симптом. В началния период болният може да не е усетил ограничения и те се откриват при щателен преглед от страна на лекаря.

Третият клиничен белег са контрактурите в областта на тазобедрената става. Те водят до геометрично скъсяване на крайника.

Куцането е друга проява на заболяването. В началото то се появяна като щадене от страна на пациента поради появилете се болка, но в последствие куцането е в резултата на различната дължина на крайниците.

Лечението бива конселвативно и оперативно. Първото се състои в отбременяване на ставата. Избягва се натоварването, намалява се телесното тегло, препоръчва се известно време покой на легло. Медикаментозното лечение се сътои в курс кортикостероиди, хондропротектори и обезболяващи. Препоръчва се и физиотерапия.

Оперативното лечение се състои в ендопротезиране.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator