Начало
НачалоЗаболяванияОртопедични заболяванияИзкълчване на колянната капаче
Изкълчване на колянната капаче

По-принцип е свързано и с други деформации на коляното. Изкълчванията на колянното капаче се делят на вродени и придобити. Различават се също: постоянни изкълчвания (капачето е фиксирано трайно на мястото, където и било изкълчено), привични изкълчвания (изкълчването се повтаря при всяко свиване на коляното или болният може да го възпроизведе волево), повтарящи се изкълчвания (изкълчването се получава от време на време).

При вродените изкъчвания е налице дефектно развитие на външния бедрен кондил и други дефекти в развитието на дисталния бедрен край. При придобитите изкълчвания се сочи като причина травмата, въпреки че са необходими и други предразполагащи фактори за да се стигне до изкълчване на колянното капаче при една травма.

Наблядава се, че колянното капаче е изместено обекновено навън – върху ръба на латералния кондил или в страни от него. Външния бедрен кондил е хипопластичен, дисталния бедрен край е завъртян навън. Мускулите разгъващи коляното са насочени навън. Подбедрицата е завъртяна, навън.

Родителите забелязват, че коляното е деформирано. Налице е валгусна деформация на колянната става. При напипване се установява, че капачео е разположено встрани или навън от колянната става. Детето накуцва едва доловимо. По-късно се явява болезненост при свиване на крака, както и чести изкълчвания. След всяко от тях се образува хемартроза, налице е хроничен синовит. Коляното е нестабилно.

По принцип лечението е оперативно. Предложени се мекотъканни, кости и комбинирани операции.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator