Начало
НачалоЗаболяванияОртопедични заболяванияЗудекова костна атрофия
Зудекова костна атрофия

Това е едно ат най-честите усложнения след счупване на лъчевата кост на типично място. Наблюдава се и при други травми на ръката, както и при изгаряния.

Като предпоставка за развитието на болестта се счита разстройство на вазомоторните функции на вегетативната нервна система. След травмата се наблюдама вазодилатация, хиперемия и венозен застой. В резултат на това обменните процеси в травмираната област се нарушават. Това довежда до атрофия на костната тъкан. Меките тъкани около костта също са засегнати. Всичко това се получава и след недобро наместване на фрактура, недостатъчно навременно и добро раздвижване на пръстите на засегнатата ръка.

Заболяването протича с появата на оток, лека цианоза, болки в пръстите, особено при движение, затопляне на кожата. Всички това се появява няколко седмици след травмата.това е острия стадий на болестта. След него болката се засилва, кожата се опъва, става гладка, влажна и лъскава, а мускулите и сухожилията фиброзират. Последният стадий на болестта е свързан с картината на костна и мускулна атрофия.

Лечението на болестта е трудно и зависи до голяма степен от стадия. На първо място трябва да се помисли как да се избегнат всички причини, които могат да доведат до появата на зудекова атрофия като – компетентно лечение на всички травми, ранно започване на активни движение на всички неимобилизирани стави на крайника и цялото тяло.

Иначе лечението е медикаментозно. Провежда се и физиотерапия.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator