Начало
НачалоЗаболяванияОртопедични заболяванияЕхинококоза на костите
Ехинококоза на костите

Алвеоларната или мултиплената засяга вътрешните органи, най-често черния дроб.

В метафизите на костите се развиват кистозни форми, а в богатите на спонгиоза кости (прешлени, тазови кости) развитието става по инфилтративен път.

Ехинококите се развиват в костите като формират така наречения ехинококов мехур. Той има различна големина от просено зърно до главичката на дете. Мехурът е обграден с хитинова обвивка. Тя е произведена от паразитите намиращи се в неговата сърцевина. Човешкият организъв от своя страна изолира ехинококовия мехур като образува фиброзна съединителнотъканна капсула. Мехурът е изпълнен с прозрачна жълтеникава течност, в която се разполаг паразитите. От тази течност въмникват дъщерните мехури, които комуникират с майчиния мехур.

Клиничната картина няма много изяви и зависи предимно от начена на разпространение на паразита. Най-честата му локализация е в тазовите кости, след това в гръбвака, бедрената кост, раменната кост и др.

По принцип протичането на болестта е безсимптомно, но ако мехурът притиска някой нерв се появяват упорити болки. Понякога когато мехурът е разполежен повърхностно и може да се напипа с ръка. Понякога на мястото на образуване на мехура може да се получи патологична фрактура.

Поставянето на точната диагноза изисква рентгенография и пункционна биопсия.

Лечението е оперативно. Състои си в отстраняване на ехинококовите мехури до здрава костна тъкан. При някои локализации, където не може да се извърши радикална операция се препопъчва дълбока рентгенова терапия.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator