Начало
НачалоЗаболяванияОртопедични заболяванияВродена варуса деформация на тазо-бедрената става
Вродена варуса деформация на тазо-бедрената става

Фамилност не е доказана. Двата пола са засегнати еднакво.

В областта на ставата се установява разстройство в осификационните процеси на проксималната бедрена епифиза. То се изразява в забавяне на осификацията и натрупването на хрущялни островчета в метафизата. Ъгълът между между шийката и диафизата на бедрената кост е силон намален. Клиничната картина се развива около 3-годишна възраст. Тогава при детето се забелязва леко накуцване.

Постепенно то се увеличава и крайникът се скъсява. Скъсяването с времето се увеличава и може да достигне до 10 см. При преглед се установява ограничения на подвижността в тазо-бедрената става и висок стоеж на трохантера на бедрената кост.

Рентгеновото изследване показва всички типични промени в тазо-бедрената става. Рентгенографията е важна за поставяне на диагнозата.

Лечението е свързано с извършване на операция, при която се възстановява нормалния ъгъл межди шийката и диафизата на бедрената кост.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator