Начало
НачалоЗаболяванияУНГ ЗаболяванияДоброкачествени образувания на гръкляна
Доброкачествени образувания на гръкляна

Доброкачествените тумори на гръкляна се образуват на гласните връзки и не предизвикват инфилтриране на съседните органи.

Според клиничната картина доброкачествените тумори се разделят на следните видове:

Фиброми:

Срещат се по-често при мъжете. Туморът може да лежи на краче или на широка основа. Има бледожълт или розов цвят. Този вид тумор има бавен растеж.

Папилом:

Този тумор има бърз растеж и често рецидивира, особено при деца. У възрастни той нерядко се изражда в рак, което го-прави опасен.

Клинична картина: В детска възраст папилома се появява най-често към 2 - 3 годишна възраст. Характеризира се с дрезгав глас, затруднено дишане и често се стига до липса на глас.

Ларингеални кисти:

Различават се първични (вродени) и вторични (вследствие на възпалителен процес).

Клинична картина: Симптомите се появяват при по-големи по размери кисти - промяна в тембъра на гласа, невъзможност за гълтане и затруднено дишане.

Певчески възли:

Появяват се при хора, които злоупотребяват с гласа си или се налага много да говорят - учители, артисти, деца. При певците те са резултат на неправилно третиране на гласа. Певческите възли са симетрично разположени на гласните връзки.

Клинична картина:  бърза говорна умора и промяна на тембъра на гласа.

Препоръчва се гласов покой. В краен случай се предприема хирургична интервенция за отстраняването на певческите възли.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator