Начало
НачалоЗаболяванияОртопедични заболяванияПатологична кифоза
Патологична кифоза

В сагиталната равнина на гръбначния стълб има физиологични извивки. В шийните и поясните прешлени извивките са изпъкнали напред – лордоза. В гръдната и сакралната област на прешлените извивките са изпъкнали назад – кифоза.

Преминаването извън нормалните граници на изкривяването назад е свързано с картината на патологична кифоза.

Причините за получаването на патологичните кифози могат да бъдат вродени и придобити. Придобитата кифоза може да се получи във всяка възраст.

Вродената кифоза се дължи на вродени аномалии на прешлените. Различават се две форми на вродеата кифоза – локализирана и генерализирана.

Локализираната патологична кифоза се среща най-често в тораколумбалния дял и се дължи на единични аномалии на прешлените – клиновидни прешлени, вертебрален блок, липса на прешлени или сегменти от гръбначния стълб.

Генерализираната патологична кифоза обхваща целия гръбначен стълб. Такива са артрогрипозата, ахондроплазията и др. При тези форми целият гръбначен стълб е извит назад.

Характерно за двете форми е, че протичат без болка и не дават никакви смущения за децата. Лечението е трудно и само оперативно.

Рахитната кифоза е ранна или по-късна проява на прекаран рахит. Локализира се в тораколумбалния дял. Клинично се характерезира с болка по време на образуването си. Наблядават се и другите прояви на рахита.

Друг представител на вродените патологични кифози са асептичните некрози на гръбначния стълб и патологичната кифоза про болестта на Бергер.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator