Начало
НачалоЗаболяванияОртопедични заболяванияБолест на Осгуд-Шлатер
Болест на Осгуд-Шлатер

Засяга предимно момчета. Областта, която е засегната е по предната повърхност на големия пищял. Болестта може да обхване както само единия пищял така и двата.

Като предразполагащ фактор преди всичко се възприема предхождаща травма в тази област или в близка до нея.

Клиничната картина се характерезира с поява на болки по предната повърхност на големия пищял при по-продължително натоварване на областта. На същото място се образува подутина. При натиск върху нея болният съобщава за болка. При съкращаване на четириглавия мускул на бедрото болката може да се усили, тъй като залавното място на мускула е по предната повърхност на големия пищял. При прекомерно разтягане на мускула болката също се усилва.

Измененията на костта в тази област са свързани с поява на микрофрактури, които са причина костта да изглежда фрагментирана. Някои я оприличават на накапан восък от свещ.

Заболяване има бавен ход и хронифицара. Ето защо и лечението е продължително - около година. Препоръчва се през този период да има покой като при по-тежките случаи може да се наложи имобилизация. Забраняват се силови игри – каране на колело, игра на футбол, бягане, рязко клякане и ставане и др. Препоръчва се и физиотерапия и топлинни процедури. При някои по-засегнати случаи може да се наложи и хирургично лечение.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator