Начало
НачалоЗаболяванияУНГ ЗаболяванияДифтерия на гръкляна
Дифтерия на гръкляна

Дифтерията на гръкляна е остро инфекциозно заболяване, което се причинява от дифтерийната бактерия. При обхващане на лигавицата на гръкляна от микроорганизма се образуват сиви или бледожълти псевдомембрани. Те са закрепени здраво за подляжащата тъкан. При отделянето им се получават кървящи язвени повърхности.

Инфекцият се предава предимно по въздушно-капков път от болен или от здрав бактерионосител. Инкубационният период е от 2 до 10 дни.

Клинична картина:

Дифтерият на гръкляна настъпва бавно и състоянието на болния постепенно се влошава. Заболяването се проявява в началото с дрезгав глас. С течение на време може да се стигне и до липса на глас. Натрупването на псевдомембрани по лигавицата води до затруднение на дишането. Друг много характерен симптом е неприятният дъх на устата. Телесната температура постепенно се увеличава и често стига до 38 – 39 ºС, но въпреки това лицето на болния е бледо. Регионалните лимфни възли по шията са увеличени и болезнени.

Лечение:

Лечението на дифтерията на гръкляна е в зависимост от стадия, в който се намира заболяването. Още в първите дни се прави противодифтериен серум. При наличие на диспнея (невъзможност за дишане) се прави трахеотомоя, като витална хирургична интервенция. Следят се стриктно показателите на сърдечно-съдовата система, поради честото и засягане от дифтерийната бактерия. Напоследък рядко се среща дифтерия благодарение на системните имунизации на децата.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator