Начало
НачалоЗаболяванияОртопедични заболяванияСифилис на костите
Сифилис на костите

Деформациите на костите вследствие на сифилис са сравнително рядко явление в днешно време. Когато сифилисът е вроден детето се ражда със симптоми на болестта. Още по време на вътреутробното развитие са започнали деструктивните процеси, засягащи костите, и те са причина за появата на патологични счупвания в първите месеци след раждането. Появяват се така наречените псевдопарализи. Това са лъжливи парализи на горните и долните крайници. Други специфични изменения на костите са сифилитичен периостит, сифилитичен остеохондрит, сифилитичен остиомиелит. Всички тези изменения са причинени от сифилитичните гуми и се появяват по-късно.

Костите се деформират по специфичен начин. Големия пищял добива формата на така наречения „тибия ятаган”. Болестта се проявява успоредно с костните изменения и с типичните за нея останали прояви като обриви по кожата, пемфигус, деформация на черепа и др.

Сифилисът на ставите протича под формата на сифилитична хидартроза, тумор алус и деформиращ остеоартрит.

Сифилитичната хидартроза протича със събиране на течност в ставите. Обикновено се засягат симетрични стави и най-често коленните. Течността се резорбира спонтанно след няколко месеца.

При тумор албус ставата, която е засегната е подута, топла, с лъскава и изопната кожа. Тук са налице и кризи придружени със силна болка. Ставата може да образува фистули на различни места, от които да изтича серозна течност. Провежда се специфично, противосифилитично лечение.

Деформиращият остеоартрит се характерезира с постепенно подуване на ставата и последваща деформация. Тук липсва болезненост при тези промени. Лечението e  спeцифично противосифилитично.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator