Начало
НачалоЗаболяванияРевматологияГонартроза
Гонартроза

Заболяване засяга по-често жени. Предпоставка е и наднорменото тегло. Заболяването може да засегне и двете стави.

Най-честата причина за развитие на болестта са статичните промени в остта на крака. Това са такива деформации на краката, които променят нормалната ос на крайниците, като о-образни или х-образни крака. Други чести причини са повтарящи се травми на коляното: лезии на менискуса, вътреставни фрактури на коляното не добре наместени. Възпалителни заболявания засягащи колянната става също оказват значение за развитие на болестта.

Изменениата, които настъпват в ставата при развитие на болестта са характерни за всички дегенеративни заболявания. На първо място стоят промените в хрущяла покриващ ставните повърхности. Той изтънява, променя сноята консистинция, цвят и блясък. Образуват се микрофрактури по повърхността му. В субхондралната костна тъкан се появяват кисти. Около ставата се образуват остеофити (така наречените шипове). Ставната торба фиброзира и връзковият апарат става инсуфициентен.

Клиничните симптоми са свързани на първо място с болка, която в началото се появява само при претоварване, а в последствие и при покой. Появата на оток също е характерен белег. Ставата се подува и става болезнена дори при палпация при обостряне на процеса. Движенията се силно ограничени. Това довежда до флексионни контрактури. Постепенно се развива хопотрофия на четириглавия мускул на бедрото. При движение на ставата може да се чуе триене.

Лечението е оперативно и консервативно. Последното се състои в отбременяване и обезболяване на ставата. Прилагат се и кортикостероиди и хондропротектори. Оперативното лечение се сътои в ендопротезиране.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator