Начало
НачалоЗаболяванияУНГ ЗаболяванияНосни полипи
Носни полипи

Заболяването се развива в следствие на продължително хронично дразнене на лигавицата при синузити, алергични хреми, възпалителни заболявания и др. Носните полипи произхождат и мигрират от различни синузи (най-често от максиларния). Еволюцията на носните полипи е бавна, което благоприятства ранното диагностициране на процеса.

 

Всички тези заболявания довеждат до застойните явления на кръвоносните съдове в лигавицата и постепенно се оформят кръгли, бледорозови или сивкавобелезникави образувания. Те са с мека консистенция и са пропити със серозна течност. С течение на времето полипите довеждат до деформация на цялата носна пирамида.

Клинична картина:

В началото носните полипи протичат почти без клинични оплаквания. След това заболяването се характеризира със затруднение в процеса на носовото дишане, което постепенно прогресира до пълно едностранно или двустранно запушване на носа. Полипите от възпалителен харктер се съчетават с отделянето на типичен гноен ексудат. Алергичните полипи се характеризират с наличието на серозна течност. Носната пирамида е разширена и придобива характерен изглед.

Лечение:

Носните полипи се лекуват само оперативно. Те се отстраняват със специални полипни примки. По възможност те се изскубват заедно с част от лигавицата. След това се изчиства и съответният синуз, от който те произхождат.

Прогноза:

Носните полипи много често рецидивират, което ги прави много коварно заболяване. Колкото по-добре са изчистени, толкова вероятността да се появят отнова е много по-малка.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator