Начало
НачалоЗаболяванияУНГ ЗаболяванияЦирей във входа на носа
Цирей във входа на носа

Цирeят е инфекциозно заболяване, което се причинява от стафилококови бактерии. Те инфилтрират космените фоликули и мастните жлези във входа на носа. Проникването на микроорганизмите става чрез рани на лигавицата на носа.

 

Предразполагащи фактори за развитието на цирия на носа са различни заболявания – диабет, нефрит, нарушение на обмяната на веществата и други системни болести.

Клинична картина:

Тя е много харктерна за заболяването. Върхът на носа е зачервен, подут и силно болезнен. Болката е остра, постоянна и се засилва при допир на носа. Във входа на носа се вижда конусообразно възвишение с жълтеникав връх – цирей. Регионалните лимфни възли са подути и силно болезнени. При спонтанен пробив изтича гъста гной от цирея. Заболяването се съпровожда и с повишаване на телесната температура, която може да стигне дори до 38 ºС.

Усложнения:

Циреят на носа е сериозно заболяване, поради опасността от разсейване на инфекцията по венозен път. Тя може да се разпространи в цялото тяло, но най-често достига до главният мозък. Често срещано усложнение е образуването на абсцес. Поради тази причина изстискването и инцизирането на цирия в носа са абсолютно противопоказани.

Лечение:

Консервативното лечение включва компреси с ихтиолова паста (20%), спирт и болкоуспокояващи. Циреят се протектира с пеницелинова блокада около него. Приемат се и дриги антибиотици и сулфонамиди във високи дози.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator