Начало
НачалоЗаболяванияОртопедични заболяванияПериартрит на раменната става
Периартрит на раменната става

Периартритът на рамената става е синдром, който се характеризира с болка и ограничение в движенията на ставата. В основата на болестта лежи най-често дегенеративните промени в околоставните мекотъканни структури. Важна роля играе и асептиченият възпалителен процес.

 

Рискови фактори за развитие на заболяването са пренапрежението, травмите в тази област, нервно-вегетативните смущения и др. Наблюдават се промени в ставната капсула и в околоставните бурси, характерисиращи се с отлагане на калций и цикатрициални промени.

Клиничната картина:

Водеща е блката, която при остро протичане на процеса е изключително силна и възникава в много кратък период от време. Най-често възниква нощем и не позволява на болния да заспи. Тя може да продължи няколо часа или дни. При хроничен процес в раменната става болката не е така силна, но може да продължи месеци наред.

Характерно за тази болест е симтомът на „замръзналото рамо”. Той се характеризира с ограничаване на всички движеният в рамото. Всеки опит за раздвижване е съпроводен със силна болка.

Лечение:

В острата фаза то е безкръвно. Предприема се лечение с УВЛ, интерферентен ток, ултразвук, топлинни процедури или криотерапия. След преминаване на острият период се предприема лечебна физкултура.

При хроничен процес, ако лечениети не е дало желания ефект се прибягва до локално иннжектиране на кортикостероидни препарати заедно с лидокаин. Процедурите се провеждат през 5 – 6 дни.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator