Начало
НачалоЗаболяванияОртопедични заболяванияАкушерска парализа
Акушерска парализа

Акушерската парализа се среща все още доста често. Честотата на заболяването е от 0,4 до 2,5 на 1000 живородени. Наблюдава се предимно едностранно засягане, по-често на десен горен крайник.

 

Травмата по време на раждане е основена причина за акушерската парализа. Рискови фактори са развитието и са голямата телесна маса на бебето, продължително и трудно раждане, седалищно предлежание и използване на форцепс.

Акушерската парализа представлява нараняване на нервният сплит разположен в областта на мишницата. Това се получава при изтеглянето на ръката от акушера отвъд предела на еластичност на нервните стволове. Нараняването може да варира от слабо разтягане до частично или пълно разкъсване на нервите. В зависимост от това се наблюдават и различни поражения на крайника.

Непосредствено след раждането или някоко дни след това парализата е обикновено обширна. Крайникът лежи отпуснат и безжизнен до тялото на новороденото. Заема позициата, която ми се даде. Отсъстват активни движения и сетовност в засегнатат ръка.

Лечение: То трябва да започне непосредствено след раждането. Колкото рано се започне, толкова шансовете за възстановяване на движенията и сетивността на крайника са по-голями. Проважда се рехабилитация, лек стимулиращ масаж на мускулите, електростимулация и електрофореза. След това се предприема кинезитерапия и носене на шини. Ако консервативното лечение не даде резултати се преминава към оперативно.

При успешно лечение с течение на време парализата намалява и много честo изчезва. Възстановяването започва от пръстите и върви нагоре по ръката.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator