Начало
НачалоЗаболяванияОртопедични заболяванияВродено изкълчване на тазобедрената става
Вродено изкълчване на тазобедрената става

Вроденото изкълчване на тазобедрената става представлява изместване на главата на бедрената кост спрямо ставната ямка. Тази аномалия се проявява още при раждането или малко по-късно. Честотатa на заболяването в нашата страня е около 4 ‰. Съотношението между момчетата и момичетата е средно 1 : 5 – 1 : 7. Различават се две главни групи: ембрионално и типично изкълчване.

 

Ембрионалното изкълчване се развива още вътреутробно и често се съчетава с други вродени аномалии.

Типичното изкълчване се проявява след раждането в три форми: нестабилна, полулуксирана и луксирана става. Много често заболяването е двустранно и се проявява като комбинация между трите вида луксации. Засягането на лявата тазобедрена става е по-честа от дясната.

Рискови фактори за развитие на вроденото изкълчване на тазобедрената става са:

- Генетична наследственост, която е наблюдава от 20% до 30% от случаите.

- Фамилана ставна халтавост.

-Мъжки пол на плода.

- Десйствието на вредни агенти, които променят средата на плода (йонизираща радиация, токсични въздействия, вирусни и други инфекции, ендикринни заболявания, авитаминози, токсикоза на бременността и др.).

- Седалищно предлежания на плода.

- Стегнатото повиване на бебето с пелени.

Важно е да се знае, че колкото по-рано се започне лечение на вроденото изкълчване на тазобедрената става, толкова резултатите са по-добри. Затова е необходимо всяко бебе да бъде изследвано в първите някокко седмици от специалист ортопед.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator