Начало
НачалоЗаболяванияОртопедични заболяванияСколиотична болест
Сколиотична болест

Разликата между сколиозата и сколиотичната болест е именно в характерната деформацията на прешлените.

Честотата на това заболяване варира между 7 и 23%. Болестта се среща по-често при момичета.

Сколиотичната болест може да бъде вродена, придобита и идиопатична.

При вродената сколиоза най-честата причина за възникване на болестта е отклонени от нормалната структура на един или повече прешлени: допълнителен прешлен, „спояване” на два или повече прешлена и др. Тази форма на сколиозата е характерна за ранната детска възраст и търпи по-бавно развитие в периодите на по-бърз растеж на организма (пубертета).

Причините за придобитата сколиоза са много. Тя може да се дължи на парализа, травма, възпаление, рахит и др сиситемни заболявания.

Идиопатичната сколиоза е програмирана още генетично в зиготата. Тук спадат около 80% всички случаи на сколиотична болест. Тя напредва в пубертета значително бързо в рамките на някоко месеца и прогресира до завършване на растежа.

Измененният на гръбначният стълб водят до промени в кръдния кош и органите разположени в него. В гръбначният стълб прешленовото тяло се деформира и сплесква от едната си страна. Гръдният кош се променя, и се образува ребрена гърбица. Вътрешните органи се разместват и притискат.

Клиничната кртина е много характерна. Установява се асиметрия на гръдния кош, изпъкналост на ребрата с образуването на гърбица и скъсяването на тялото. Едното рамо стои по-високо от другото, което се вижда и при двете лопатки.

Лечение: При по-леките случаи то включва лечебна физкултура, плуване и носене на корсети. Когато сколиотичната болест е напреднала и не се влияе от консервативното лечение се налага оперативна намеса.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator