Начало
НачалоЗаболяванияОртопедични заболяванияБолезнена пронация в детска възраст
Болезнена пронация в детска възраст

Болезнената пронация се среща често в ранна детска възраст. Най-характерна е за периода между 1 и 3 годишна възраст.

 

При нея главата на лъчевата кост не е напълно разместене срямо съответната ставна повърхност в лакатната става. Механизмът на получаване на тази травма е много характерен. Най-често се получава когато възрастният човек, водещ детето го дръпне рязко за изпъната в лакътната област ръка. В този момент детето изплаква силно.

Клинично болезнената пронация се изразява в силна болка и блокиране на движенията в лакътната става на съответната ръка. Детето държи травмираният крайник със здравата ръка и го притиска към тялото си. Понеже главата на лъчевата кост не е напълно разместена не се променя конфигурацията на лакътната става и не се появява оток. Не се наблюдава и разкъсване на ставните връзки.

Много важно е след такъв инциндет да се потърси специализирана помощ, за да се окаже адекватно лечение. Въпреки, че луксацията е непълна, ако главата на лъчевата кост не се намеси може да се стигне до трайни изменения в лакътната става. Това може да доведе до трайни поражения в движенията на крайника и да се стигне до инвалидизация на ръката. След наместване на луксацията детето спира да плаче и може да извърши свободно всички движения в лакътната става.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator