Начало
НачалоЗаболяванияОртопедични заболяванияПтичи гърди
Птичи гърди

Птичите гърди представляват изпъкване на гръдната кост напред, както при птиците, от където идва и наименованието на болестта. Изпъкването напред на гръдната кост може да се диагностицира още след раждането. Обикновено аномалията се появява и развива по коварен начин в периода на израстването и пубертета.

Птичите гърди са най-често са вродени и по-рядко са свързани със заболяване от рахит. Кифозата на гръбначният стълб при децата допринася за формирането на болестта.

Клинично заболяването се характеризира с изпъкнала деформация на предната част на гръдният кош, засягаща гръдната кост и съответните ребра. Предно-задният диаметър на гръдния кош е увеличен и приема формата на птичи гърди. Под самата изпъкналост има вдлъбнатина, която се манифестира от добре видима, до едва забележима. Често болестта се придружава с кофоза или лека степен на сколиоза.

При птичите гърди най-често не се засяга функциата и формата на гръдните отгани. Поради тази причина прогнозата за живот при тази вид аномалия е благоприятна.

Лечение: То се привежда обикновено по консерватовен път. Препоръчват се на децата общоукрепващи мероприятния с пълноценна и витаминозна храна. Благоприятно влияние върху аномалията оказват слънце- и водолечението, гимнастическите упражнения с притискане на изпъкналата част на гръднта кост, дихателните упражнение, лечебната физкултура на гръбначният стъкб и корема. Най-използваните средства са бандажите и апаратите с еластична и перманентна комресия, които натискат изпъкналостта на гръдната кост в предно-задана посока. Това лечение е целесъобразно при малките деца. При по-големите лечение не се налага. Оперативна корекция не се предприема.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator