Начало
НачалоЗаболяванияОртопедични заболяванияХлътнали гърди
Хлътнали гърди

Хлътналите гърди предсатвляват голява част от аномалиите в областта на гръдния кош. Този вид деформация се характеризира със симетрично или несиметрично хлътване на гръдната кост заедно със съседните ребра. Най-често заболяването е вродено и се диагностицира още при самото раждане на детето. Малка част от хлътналите гърди могат да са придобити. Причината за това може да бъде натиск отвън при недостатъчна устойчивост на скелета на детският гръден кош.

Клинично аномалията се характеризира с изразено хлътване, което може да е разположено в предната или старничната част на гръдия кош. Вдлъбнатината може да е тясна или широка. При много тежки форми тази вдлъбнатина достига чак до гръбначният стълб. Наблюдват се и промени във формата на съответните ребра. Предно-задният диаметър на гръдния кош е намален.

Гръдните органи са разместени и тяхната функция е нарушена в различна степен, в зависимост от дълбочината на хлътването. Най-засегнати от органите са: сърцето, белите дробове, хранопровода и големите кръвоносни съдове. Всичко това води до намаляване на дихателният обем на белите дробове, като дихателният коефициент може да спадне до 30%. Самият гръден кош заедно с диафрагмата губят своята подвижност. Това може да доведе до изменения и в черният дроб.

Хракерно за хлътналите гърди е затрудненото дишане. След раждането вдлъбнатината може да не си личи ясно, а да се пеоявява само при вдишването на бебето. С растежа на детето хлътването се задълбочава.

Лечение: При по-леките случаи е достатъчно само дихателна гимнастика. При по-тежките се предприема операция след 6 – 8 годишна възраст.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator