Начало
НачалоЗаболяванияУНГ ЗаболяванияХерпесно възпаление на вътрешното ухо
Херпесно възпаление на вътрешното ухо

Причинителет на херпесното възпаление на вътрешното ухо е Herpes zoster, сходен с вируса на варицелата. Възпалителните изменения засягат много от черепномозъчните нерви. Самият възпалителен процес се разпространява по миелиновите обвивки на нервите и причинява тяхната некроза и дегенерация. В зависимост от това кой нерв е засегнат се проявяват различни клинични оплаквния.

Заболяването в началото започва с общи неспецифични симптоми – повишаване на телесната температурас, разтрисане, силни болки в слуховия канал, в ушната мида или в областта около съответното ухо. Често болните имат и световъртеж, намаляване на слуха и шум в ухото. При някои от болните в кожната областа около ухото се появяват малки мехурчета, везикули, които могат да се превърнат в язвички. При голяма част от болните се развива и парализа на лицевият нерв. Лимфните възли по шията са увеличени и болезнени.

Ако процеса се разпространи и засегне голяма часо от черепномозъчните нерви се стига до по-сериозни оплаквания – обриви и парализа на небцето, гълтача и гръкляна. Това довежда до невъзможността на болния да говори и да се храни нормално. При нелекуване на вирусното възпаление може да се стигне до трайни увреди на нервите и това да доведе до инвалидизиране на пациента.

Лечението е локално и общо. Локалното лечение се състои в мазане на мехурчетата, везикулите и язвите със специални за това мази. Общо се приемат антивирусни препарати, кортикостероиди и витамини – В1, В6, В12, А и Е. Препоръчва се и ранното започване на физиотерапевтични процедури. Ако парализата на лицевия нерв трае повече от 4 седмици и не се подобрява състоянието му, се предприема оперативно лечение за декомпресия на нерва.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator