Начало
НачалоЗаболяванияОртопедични заболяванияШийно ребро
Шийно ребро

Шийното ребро е вродена локализирана аномалия, която се среща в около 5%  от населението. Шийното ребро представлява допълнително ребро, което изхожда от седми, рядко от шести или пети шиен прешлен. Често тази аномалия се среща двустранно.

Шийното ребро варира от малко, рудиментарно, до напълно развито ребро, което се залавя за гръдната кост или първо ребро най-често чрез хрущял. Пациента има клинични оплаквания когато то е по-дълго от 5 см.

Шийното ребро повдига и опъва минаващият там съдово-нервен сплит, от което произлизат и основните оплаквания при тази аномалия. Те се проявяват най-вече при теглене на ръката надолу, например при носене на тежки предмети.

Обикновено оплакванията се проявяват в зряла възраст. Те се характеризират с болка, която се разпространява по целата дължина на ръката и достига до четвърти и пети пръст. Болакта може да бъде тъпа или остра и пронизваща. Другите основни оплаквания са изтръпване, слабост в ръката, несръчност в движенията на пръстите, и изпускане на предмети.

Кожата на съответната ръка е тънка, лъскава и с язви, а ноктите са чупливи. Може да се развие и тромбоза на съответната артерия травмирана от шийното ребро и да се стигне дори до гангрена на пръстите.

Голяма част от пациентите нямат оплаквания и не знаят за наличието на вродената аномалия. Те разбират за аномалията при направена рентгенова снимка по друг повод.

Лечението при незначителни оплаквания е консервативно и се състои в намаляване на болката. В останалите случаи реброто се премахва оперативно.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator