Начало
НачалоЗаболяванияУНГ ЗаболяванияОстър фарингит
Остър фарингит

Възпалението на гълтача се причинява най-често от патогенни бактерии и от вируси (аденовируси, грипни, парагрипни ЕСНО-вируси и др.).

Най-често възпалението започва от носоглътката и се разпространява и обхваща цялата лигавица на фаринкса. Острият фарингит рядко възниква като самостоятелно заболяване. Често е израз на друго по-сериозно заболяване, като грип, морболи, скарлатиня и др.

Благоприятни фактори за развитието му са простудата, влажния и студен въздух, пиенето на много студени или много горещи напитки. Всичко това води до намаляване на локалните имунологични защитни сили на организма. Лигавицата на гърлото е дифузно зачервена и оточна. Образува се и се отделя слузен ексудат.

Клинична картина: Тя се характеризира с проявата на парене, сухота и болка при преглъщане, която ирадира към ушите. Болният има чувство за чуждо тяло в гърлото, което го кара да кашля, а това води до по-голямо раздразване на лигавицата на фаринкса и до рефлекторно задълбочаване на кашлицта. Острият фарингит протича в добро общо състояние, но може да се прояви и с повишаване на телесната температура, отпадналост и главоболие.

Лечението на острият фарингит се състои в следното: покой на фаринкса, гаргари с билкови отварии и смучене на антисептични таблетки. При децата могат да се приложат антибиотици и съдоразширяващи капки и мехлеми за нос.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator