Начало
НачалоЗаболяванияНеврологични заболяванияСиндром на хроничната умора
Синдром на хроничната умора

Поставянето на диагнозата синдром на хроничната умора е доста трудно, тъй като има доста причини, които могат да доведат до силна умора и да не предизвикват развитие на тази болест. Главният критерий, с който трябва да се започне поставянето на диагнозата е изтощеност повече от 6 месеца, като тази изтощеност не може да се обясни от медицинска гледна точка и се появява за първи път.

Паузите и почивките не подобряват състоянието. С времето състоянието видимо се влошава и безсилието се засилва. Трябва да се изключи силно натоварване като причина за безсилието.

Допълнителните критерии, по които можем да се подсигурим за диагнозата са субективните нарушения на паметта, за които болният сам споменава. Налице са и болезнени лимфни възли, наличието на мускулни болки, ставни болки, главоболие. Болните се оплакват, че въпреки спокойния сън не се чувстват отпочинали. След натоварване се появяна усещането за заболяване, което трае около 24 часа.

За да е сигурна диагнозата синдром на хронична умора, трябва да се изключат заболявания, които водят до изтощение като анемии, инфекциозни болести, синдром на апнея по време на сън, болест на Адисон, болест на Къшинг, хипотиреоидоза, хипопитуитаризъм, захарен диабет с лош контрол, туморни образувания, злоупотреба с алкохол и наркотици, силно наднормено тегло, анорексия и др.

Липсва промяна на лабораторните показатели.

За сега не е известно етиологимно лечение. Лечебната гимнастика и поведенческата терапия са с доказан благоприятен ефект.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator