Начало
НачалоЗаболяванияРевматологияПодагра
Подагра

Последните, поради ензимен дефект в организма, не могат да се разграждат и екскретират адекватно от организма. В резултат на това се натрупват екстремни количества пикочна киселина в различни части на организма. Пикочната киселина е крайния продукт от обмяната на пуриновите бази.

Заболяването се развива в четири стадия:
-  Безсимптомна хиперурикемия;
-  Остър подагранозен пристъп;
- Междупристъпен стадий (безсимптомен интервал между два подагранозни пристъпа);
-  Хронична подагра с образуване на тофи и необратими изменения на ставите.

За острия подагранозен пристъп отключващ фактор е злоупотребата с алкохол и някои богати на пурини храни. От състояние на пълно здраве внезапно, най-често през нощта, се стига до силно болезнен моноартрит,обикновено на проксималната фалангеална става на палеца на крака, със зачервяване на кожата, свръхзатопляне и отичане на засегнатата става. Други ставни локализации са глезенната, колянната и проксималната фалангеална става на палеца. При старческа подагра понякога може да се стигне до полиставни подагранозни пристъпи с атипична локализация. След няколко дни до 3 седмици пристъпът спонтанно отзвучава. Острият подагранозен пристъп е придружен от общи признаци на възпаление – температура, левкоцитоза, увеличаване на СУЕ.

Хроничната подагра днес се наблюдава много рядко и то при пациенти, които не провеждат лечение. Хроничната подагра се характерезира с проявите от отлагането на уратите (солите на пикочната киселина) в различните части на човешкото тяло: по меките тъкани, по костите, по ставите, в бъбреците.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator