Начало
НачалоЗаболяванияОртопедични заболяванияДисхондроплазия
Дисхондроплазия

По друг начин болестта се нарича хрущялна дисплазия или болест на Олие. При това заболяване развитието на хрущялните огнища става по енхондрален тип. Тук има нарушение в развитието на хрущялната тъкан в костта. Хрущялната тъкан не достига своята зрялост и така на нейно място в костта вместо хрущялна тъкан има натрушени хрущялни маси. Нарушенията са най-големи в частите на тези кости, където растежа е най-интензивен – проксималната епифиза на тибията, дистамната епифиза на бедрото, дистална епифиза на радиус и улна, тръбестите кости на ръката и ходилото.

Клиничната картина на заболяването се характерезира с това, че детето се ражда без видими деформации. Промените се наблюдават едва в края на първата година. Забелязва се изоставане в развитието на засегватия крайник, изкривяването му. Понякога тези изменения могат да настъпят дори по-късно от края на първата година. Когато се засегнат костите на ходилото и ръката, тогава клиничната картина е много по-силно изразена. Наблюдава се подуване на фалангите, със засегнатата ръка не могат да се хващат предмети. Пръстите са така деформирани, че застават разпернати като ветрило. Ако е засегнат крака се затруднява ходенето.

На рентгеновата снимка измененията в костта се виждат много ясно и чрез тях се поставя точната диагноза.

През целия живот на болните не настъпва осификация на хрущялните огнища, което е предразполагащо за патологични счупвания и опасност от злокачествено израждане на тъканта.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator