Начало
НачалоЗаболяванияНеврологични заболяванияТензионно главоболие
Тензионно главоболие

Тензионното главоболие се среща най-често и заема около половината от дела на всички видове глаболия.

Различават се епизодичен и хроничен тип тензионно главоболие.
Като причини за развитието на тензионно главоболие се считат психиемоционални стресови ситуации, тревожност, мускулно пренапрежение и преумора, предполагащи контракции на мускулатурата около главата.

Дълготрайното мускулно напрежение води до развитие на исхемия в контрахираните мускули от притискането на малките кръвоносни съдове и образуването на вещества, които отключват механизма на главоболието. Този механизъм се приема за основен при епизодичното тензионно главоболие. При хроничния тип главоболие като водещ механизъм се приема нарушен контрол на болката.

Клиничната картина на тензионното главоболие се характерезира с непулсиращи пристъпи, които продължават 30 минути до 7 денонощия и обхващат глават двустранно. Болката е притискаща и стягаща, със слаба до умерена интензивност. Няма прояви на гадене, повръщане, както е при мигренозното главоболие. Може да има прояви на фотофобия или фонофобия. Болката не се засилва от рутинна физическа активност. Често е придружена от изтръпване или скованост на паравертебралната мускулатура.

За да се постави диагнозата епизодично тензионно главоболие е необходимо наличието на поне 10 епизода на главоболие с описаната характеристика и обща продължителност на главоболието не повече от 15 дни месечно. При хронично тензионно главоболие тези показатели са нодхвърлени. Необходимо е също така да бъде изцключено наличието на заболяване, което придизвикво поява на вторично главоболие – черепномозъчни травми, съдови заболявания, увреждания на лицевия нерв и тумори.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator