Начало
НачалоЗаболяванияГастроинтестинални заболяванияАнорексия и булемия
Анорексия и булемия

При така наречената Anorexia nervosa е налице тенденциозен отказ от храна като израз на „победата на духа над тялото”. Заболяването се среща почти изцяло само при жени и обхваща най-често възрастта след пубертета.

Предпоставка за развитието на болестта са социалната изолация, изостряне на семейните взаимоотношения, проблем с общуването и др.

Пациентите намирет своето екстремно ниско тегли напълно нормално и се възприемат като здрави хора.

Клинично анорексията се проявява със загуба на най-малко 25% от първоначалното тегло, като е изключена възможността тази загуба да се дължи на други соматични причини. Екстремната загуба на тегло поради депресия, шизофрения, неврози и фобии също изключва поставянето на диагноза Anorexia nervosa. Типични прояви на болестта са аменорея (липса на менструация), брадикардия, самопредизвикано повръщане, фази на физическа активност.

При булемията фазите на глад се редуват от периодично прехранване и последващо самопредизвикано повръщане. Булемиците имат чувство, че поведението на хранене по време на тези пристъпи не може да бъде контролирано. Болните често злоупотребяват с лаксативни средства, диуретици и самоиндуцирано повръщане поради страха от увеличение на теглото. Подлагат се на строги диети, глад и физическа свръхактивност. За да се постави диагнозата булемия трябва да са налице средно два периода на екстремно преяждане на седмица за най-малко 3 месеца и трайно прекомерно ангажиране със състоянието на фигурата.

И двете болести водят до цялостно увреждане на организма. Промените са обратими в повечето случаи с нормализиране на храненето.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator