Начало
НачалоЗаболяванияАвтоимунни заболяванияПурпура на Шонлайн Хенох
Пурпура на Шонлайн Хенох

Представлява алергичен васкулит на малките кръвоносни съдове и капиляри. Заболяването се свързва с предшестваща инфекция на горните дихателни пътища, като в 50% от случаите се изолира грип А.

Клиничната картина се проявява с висока температура, тежък интоксикационен синдром и 5 чести манифестации:
- Засягане на кожата с поява на петехиални обриви особено по горната част на краката и седалищната област.
- Засягане на ставите с болезнено подуване на глезените и други стави.
- Засягане на гасроинтестиналния тракт с появата на коликообразни коремни болки, повръщане, евентуално гастроинтестинално кървене.
- Засягане на бъбреците с отделянето на кръв в урината.
- Засягане на Централната нервна система с поява на главоболие,нарушение в поведението.

Много често заболяването се бърка с пурпура при менингококов сепсис. Последното заболяване е с твърде различен механизъм, развитие и лечение, затова трябва внимателно да се постави точната диагноза, което определя и по-нататъшното поведение.

Лечението е поддържащо и е насочено към проблемите на гастоинтестиналния тракт, бъбреците, кожните изяви, ставите. Инхибиторите на протонната помпа добре повлияват стомашните проблеми. Кожните обриви се премахват под действието на кортикостероиди, които блатоприятстват за подобряване на състоянието като цяло. Поради нарушената функция на бъбреците се достига до хипоалбуминемия, което изисква и внасянето на белтъци. Комбинацията от белтъци и диуретици намалява отоците. Често усложнение е развитието на артериална хипертония вследствие на засегнатите бъбреци. Прилагат се различни комбинации от антихипертензивни лекарсва.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator