Начало
НачалоЗаболяванияОртопедични заболяванияБолест на Пертес
Болест на Пертес

Болестта на Пертес се среща между 4 и 12 години, като засягането е обикновено едностранно и по-често при момчета.

Механизмът на развитие на тази асептична некроза е свързан със смущения в кръвоснабдяването на главата на бедрената кост като причините за това са многобройни.

В началото заболяването няма кливични изяви като се развива бавно и коварно незабелязано. Оплакванията в този период са много слаби, нетрайни болки, на които не се обръща внимание. С течение а времето силата на болките става по-голяма и при натоварване те започват да куцат, съобщават за лесна уморяемост. Тези симптоми се появянат на фона на пълно клинично здраве като отзвучават сами и могат пак да се появят след различен латентен период. Често детето споменава за болки в колянота, докато засегнатата става е тазобедрената. Това се дължи на пропагирането на болката към колянната става. При изследване на тазобедрената става се наблюдава, че пациента трудно отвежда и завърта навън крайника. В по-късен етап се наблюдава хипотрофия или атрофия на бедрената мускулатура. В по-късен етап болките се увеличават и движенията съвсем се ограничават. Наблюдава се как единия крак е леко скъсен в сравнение с другия. Упората в болния крак се губи и това предизвиква несиметричното разположение на тазовата кост и раменния пояс при стоеж.

Лечението на болестта е консервативно и оперативно. При консервативното лечение ставата се отбременява като се имобилизира със специални шини. Оперативното лечение предлага реваскуларизиращи операции.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator