Начало
НачалоЗаболяванияОртопедични заболяванияБолест на Моркьо
Болест на Моркьо

Етиологичната причина за болестта е неизвестна. Има предположения за генетична предиспозиция в нарушеното образуване и развитие на растежа на хрущяла. Забавен е процеса на вкостяване на костите, т.е на тяхното узряване.

Клинично болеста след раждане и в кърмаческа възраст не се проявява. Детето изглежда здраво и нормално развито. Първите клинични симптоми са налице към 3-4 година, когато се установява, че детето все още не е проходило или има големи затруднения при ходене. Ръстът на децата изостава за сметка на трупа. Видими стават и измененията в гръдния кош. Той е деформиран като е странично сплеснат с увеличен предно-заден размер. Крачетата също са деформиране под формата на буквата”Х”, което е причина за затрудненото ходене. Прешлените на гръбначния стълб са силно сплеснати и гръбначния стълб губи изцяло опорната си функция като се изкривява. Наблюдават се и прешлени с кленовидна форма най-вече в кръстната и шийната област на гръбначния стълб.

Диагнозата се поставя и чрез рентгенова графия, на която ясно се виждат измененията в костния растеж на всички кости. Наличе са множество точки на вкостяване, които обаче не се сливат в общо ядро или това става в много късен етап. Тогава ядрото на вкостяване придобива неправилна форма и не подобрява състоянието на болния.

Лечение за болестта на Моркьо за жалост няма. Прогнозата е неблагоприятна.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator