Начало
НачалоЗаболяванияНеврологични заболяванияСидром на Гилен Баре
Сидром на Гилен Баре

Заболяването е с автоимунна генеза. Образуват се антитела срещу миелиновите обвивки на периферните нерви. Заболяването се развива често след прекарани вирусни или други инфекции – на горните дихателните пътища или на гастроинтестиналния тракт. В по-редки случаи болестта се появява след имунизация, след оперативна намеса или на фона на неопластичен процес.

Клиничната картина се развива остро или подостро. Първите симптоми са свързани с появата на болки по крайниците и постепенна загуба на сетивност. След това болните съобщават за невъзможност да движат крайниците си и силна слабост. Първо се ангажират краката и след това симптомите обхващат ръцете и торакса. При засягане на междуребрената мускулатура и диафрагмата може да се развие респираторна недостатъчност и да се наложи апаратна вентилация. В 50% от случаите се засягат и лицевите нерви.

Пълното развитие на симптоматиката е в рамките на 2 седмици. След острото развитие следва период на постепенно, бавно възстановяване, което може да продължи няколко месеца до 2 години. При 70% от случаите настъпва пълно възстановяване, в 20% остава остатъчна симтоматика, 5% са трайно инвалидизирани, а при 5% болестта хронифицира.

Синдромът на Милер-Фишер е вариант на болестта, който се характерезира с липса на рефлекси, нарушение на походката и офталмоплегия. Наблюдават се и кардиоваскуларни нарушения – тахикардия, хипертония, ортостатична хипотония.

Лечението е свързано с високи дози иминоглобулини, плазмофереза, следене на виталните функции с готовност за реанимационни мероприятия и продължителна и постоянна рехабилитация.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator