Начало
НачалоЗдравни новиниГен, свързан с възпалителния артрит, повишава сърдечния риск
Ген, свързан с възпалителния артрит, повишава сърдечния риск 13 февруари 2008

Учени установиха, че генът HLA-DRB1, който е свързан с повишен риск от развитие на възпалителен артрит, повишава и риска от преждевременна смърт следствие на сърдечно-съдова болест (ССБ).

Според бекграунда на проучването, хората с ревматоиден артрит (РА) умират по-млади, предимно от ССБ. В самото проучване участвали 1022 човека с инфламаторен полиартрит, вкл. 751 с РА.

По време на периода на проучването 242 (24%) от пациентите починали и ССБ била причината за 76 (31,4%) от смъртните случаи. Учените изградили хипотезата, че генетичните варианти, свързани с повишен риск от РА, може би повлияват и сърдечно-съдовия риск.

Били открити доказателства, които сочат, че HLA-DRB1 генотипът, който е свързан с предразположението и тежестта на РА, е и предиктор за преждевременна смърт от ССБ при пациенти с инфламаторен артрит.

Учените смятат, че присъствието на група HLA-DRB1 алели със сходни АК черти в комбинация с анти-CCP антитела и тютюнопушене, е най-опасно.


Вижте още:

Комбинацията от TNF инхибитор и Methotrexate e кардиопротективна при ревматоиден артрит

Tocilizumab - безопасен и ефективен при пациенти с ревматоиден артрит



www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator