Начало
НачалоБременност и ражданеNevirapine понижава значително от риска от предаване на HIV при кърмене
Nevirapine понижава значително от риска от предаване на HIV при кърмене 23 февруари 2008

Антиретровирусният медикамент Nevirapine значително намалява шансовете на HIV-инфектирана майка да предаде опасния вирус на детето си чрез кърмене. Това сочи проучване, проведено в Африка и Индия.

Nevirapine е широко разпространен в развиващите се страни за превенция на вертикалната трансмисия на HIV, тъй като другият разпространен ненуклиозиден инхибитор на обратната транскриптаза - efavirenz (Stocrin, Sustiva) е противопоказан при бременни.

За целта на проучването учени прилагали медикамента на деца от Индия, Етиопия и Уганда. Профилактичната терапия била инициирана на 8-я ден след раждането и била прилагана до 42-я ден.

До достигане на 6-седмична възраст, честотата на HIV-трансмисия при Nevirapine групата била 2 пъти по-ниска в сравнение с децата, третирани с единична доза Nevirapine непосредствено след раждане.

Проучването включвало около 2000 новородени и е било проведено между 2001 и 200 година. То е първото рандомизирано контролирано проучване, което показва, че медикамент може да предотврати HIV-трансмисия при деца, кърмени от HIV-инфектирани майки.

Кърменето е една от главните причина за инфектиране с HIV в развитите страни. Според СЗО, всяка година над 150 000 новородени се инфектират с HIV чрез кърмене.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator