Начало
НачалоЗаболяванияУНГ ЗаболяванияТравматична руптура на тъпанчевата мембрана
Травматична руптура на тъпанчевата мембрана

Директното нараняване на тъпанчето настъпва при невнимателно почистване на канала с клечка или при промивка на ухото. Индиректното спукване настъпва при повишаване на налягането в канала (удар с длан, силен взрив). При злополука съпроводени с фрактура на черепната основа, често се разкъсва и тъпанчевата мембрабна.

Клиничната картина с характеризира с внезапна, силна и режеща болка, шум в ухото, съпроводен с остър звън и намаление на слуха. Често се стига до късна инфекция на средното ухо, поради възможността на причинителите да проникнат през руптурата.

Лечението на малка перфорации налага само стерилна превръзка и поставяне на суха марля в слуховият канал. Ако руптурата е по-голяма се налага оперативно възстановяване на дефекта. Зарастването на тъпанчевата мемебрана продължава средно около една седмица до десет дни. При фрактури на черепната основа първо се предприема лечение на основното заболяване, а по късно се осъществява репозиция и при нужда пластика на тъпанчевата мембрана.

Прогнозата при по-малки разкъсвания е добра. След заздравяването на тъпанчевата мембрана слухът се подобрява и в голм процент от случаите се възстановява напълно (колото по-малко е разкъсването, толкова вероятността за възстановяване на слуха е по-голяма.). Ако рупурата е по-голяма по площ и пораженията обхващат костиците на вътрешното ухо (чукче, наковалня, стреме) или други структури, прогнозата е сериозна.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator