Начало
НачалоЗаболяванияУНГ ЗаболяванияСенна хрема
Сенна хрема

Носа е входна врата на дихателната система и през него проникват разнообразни алергени, притежаващи свойството да сенсибилизират организма. Там алергените предизвикват образуването на специфични антитела и при повторно попадане се развива алергична реакция. В по-късните етапи се създава алергична реакция и към други алергени, в резултата на което настъпва полиалергична фаза. Може да се стигне и до развитието на неспецифична фаза, при която с участието на ЦНС, организма реагира на дразнители, които не притежават алергенни свойства (напр. изображение на цвете).

Алергените попадат в носа по инхалационен път. Те могата да бъдат от растителен, животински, химически и др. произход. За развитието на алергичното заболяване благоприятстват възпалителните заболявания на носа и околоносните кухини, простудните заболявания, наследствените и патологичните промени.

Клиничната картина се характеризирза с кихане, затруднено носово дишане и пивишено отделане на воднисти секрети.

Сенната хреме се разделя на два вида:

Сенна хрема със сезонен храктер: Тя се предизвиква от тичинковия прашец през периода на цъфтежа на растенията (в карая на пролетта и началото на лятото). Това заболяване е пристъпно и се проявява със сърбеж в носа и гърлото, главоболие, многократно кихане, запушване на носа и отделяне на бистра течност.

Несезонна алегична хрема: Тя дава клинични прояви през цялата година и се причинява от животински алергени: пух, вълна, яйца, ягоди, риба и др. Важна роля играт също и микроби, медикаменти, домашен прах и др.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator