Начало
НачалоЗаболяванияУНГ ЗаболяванияСинузит
Синузит

Синузита е възпалително заболяване на околоносните кухини.
Инфекциятa може да проникне директно през естествените отвори на околоносните кухини или при открити травми. Най-често се дължи на заболявания на 5-, 6-, 7-, 8-. зъб, алергии, хреми, продължителни температурни колебания, патологични изменения на носа, възпаление на третата сливица, чуждо тяло в носа и др. Причинителите на заболяването могат да са от бактериален или вирусен произход и нерядки инфекцията бива смесена.

Синузита може да бъде остър и хроничен.

Осртият синузит протича с отделяне на слузно-гнойни материи от носа, главоболие по-силно изразено сутрин, болка на съответното място, намаляване на обонянието, смутено носово дишане и повишаване на температурата (над 38º С).

При недостатъчност на лечението, профрсионални вредности и понижени защитни сили на организма, острият синузит може да премине в хроничен. Той се характеризира клинично с по-слабо главоболие, трайно намаляване на обонянието, носовото дишане е значително затруднето и гнойните материи са с неприятна миризма.

Лечението може да бъде симптоматично и хирургичано. Предписват се антибиотици към съответния бактериален причинител, капки или мехлем за носа и инхалации. Ако консервативното лечение не покаже резулта се прави пукция на синуза или операция.

Усложненията от неизлекувания синузит се дължат на разпространението на инфекциата по съседство. Те могат да са оток на клемпачите, възпаление на зрителния нерв, абсцес на орбитат и др.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator