Начало
НачалоЗаболяванияУНГ ЗаболяванияОстър тонзилит (Ангина)
Остър тонзилит (Ангина)

Острият тонзилит се причинява от бактерии и се предава по какпово-въздушен път от болен или здрав бацилоносител.

Възпалителният процес обхваща цялата сливица, тя става болеснена, подута, оточна, червeна, покрита с белезникави или жълтеникави налепи, които при отделяне остават абсцеси на повърхността. Лигавицата на гърлото също е зачервена, оточна и болезнена.

Клиничната картина на острият тонзилит се характеризира с внезапно начало, изразяващо се с нерзположение, отпадналост, апатия и слабо главоболив. След това се появяват студени тръпки и втрисане, галвоболието се усилва, повишава се температурата до 38 º – 39 º С. Поява се болка при преглъщане, последвана от загуба на апетит, говорът става гъгнев, появява се лош дъх от устата, дишането и пулсът се учестяват заедно с покачването на телесната температура. След третия ден състоянието на болния се подобрява, температурата постепенно спада, болките в гърлото намаляват и апетита се подобрява.

Усложненията от остриат тонзилит могат да са много разнообразни. Инфекциата може да се локализират в устната кухина и да доведе до сепсис или да се разпространи в други органи и да предизвика възпаления в тях. В бъбреците може да се развият нефрити, пиелонефрити; в сърцето – ендокардити, миокардити; в ставите – полиартрити; в нервната система – полиневрити, хорея монир и др.

Препоръчва се постелен режим, обилно количество течности (чай, мляко, сокове) и лека храна. Назначават се антибиотици, антипиретици и аналгетици.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator