Начало
НачалоЗаболяванияУНГ ЗаболяванияБолест на целувката (Инфекциозна мононуклеоза)
Болест на целувката (Инфекциозна мононуклеоза)

Инфекциозната мононуклеоза е инфекциозно заболяване, причинено от Epstein Barr вирус (EBV). Основният механизъм на заразяване е въздушно-капковият път, чрез инфектирана слюнка и затова заболяването е известно още като „болест на целувката”. Вирусът на Epstein Barr може да се предаде и чрез преливане на кръв, кръвни продукти и др. Доказано е, че около 90% от хората в Европа са имали контакт с вируса и са негови здрави носители.

Заболяването започва с треска, висока температура – 39º – 40º С, главоболие, силна отпадналост, болка в гърлото, засилваща се при преглъщане, болки в ставите и запотяване. Измененията на сливиците са както при ангината – увеличени, болезнени при допир и с белезникави налепи. Лимфните възли в шийната и други области са също увеличени, но са неболезнени.

Чрез серологично изледване се докава наличието на антитела срещу вируса на Epstein Barr в кръвта на пациента. Инкубационният период на заболяването е между 10 и 50 дена. Специфично за „болестта на целувката” е появата на обрив при прем на Ampicillin или Amoxicillin.

Препоръчва се намаляване на физическата активност, течно-кашева храна и мнгого течности. Специвично лечение срещу вирусът на Epstein Barr няма. Прилагат се антипиретици срещу високата температура. Прилага се и лечение с антибиотици като протекция срещу бактерии инфекции. Прогнозата е благоприятна, симптомите отзвучават за 2 – 4 седмици.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator