Начало
НачалоЗдравни новини1/3 от България с грип
1/3 от България с грип 23 януари 2008

“Около една трета от страната е в грипна епидемия”, съобщиха вчера епидемиолози от Министерството на здравеопазването. Специалистите уточниха, че става дума за областите Стара Загора, Смолян, Пазарджик, Плевен, Монтана, Кърджали, Габрово и София-област.

Масово на легло поваля очакваният тази зима вирус “Соломонови острови". Заразяването става по въздушно-капков път, за това само за броени часове, след като болен ви е кихнал в лицето, и вие ще сте се разболели от грипа, обяс¬ниха вирусолозите.

Най-тежко е положението в Монтанско, където болните са 700 души на всеки 10 000 от населението (обикновено при над 200 души на десет хиляди се обявява епидемия). В Смолянско и Пазарджишко разболелите се хора са над 400 на всеки 10 хиляди. А в Бобовдолската “Бърза помощ" всичките 12 лекари са застигнати от грипа и лежат по домовете си. Затова на работа са извикани доктори от съседни градове.

В предепидемична обстановка е и Врачанска област, където много от повалените са децата. Заедно с епидемията и грипна ваканции за учениците обяви регионалният инспекторат на, образователното министерство в Монтана. Много скоро се очаква това да стане и в Пазарджик, Плевен, Стара Загора, добавиха от МЗ.

”Соломонови острови" покосява хората с висока температура, с обща отпадналост, болки в мускулите и очните дъна, както и със силно главоболие. Вторият вирус от подтип “А”, който праща нашенеца на легло, е “У искънсин". Симптомите му са същите.

Хората, които са се имунизирали, са защитени от посочените грипни вируси. За съжаление ваксините не защитават от простудни заболявания, дори симптомите им да са подобни на тези на грипа. Статистиката показва, че едва 6 % от българите са си поставили противогрипна ваксина. Затова заболеваемостта е толкова голяма.

От няколко години на аптечния пазар у нас се предлагат препарати, които са предназначени специално за лечение на грип. Става дума за лекарствата тамифлу (струва около 50 лв.), българския ремантадин (около 12 лв.), а наскоро в България се регистрира и трети – реленза.


Вижте още:

Грипни ваканции

Грипна епидемия до края на януари


www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator