Начало
НачалоЕстетична медицинаМожем ли да се проборим със стриите?
Можем ли да се проборим със стриите?

Проблемът със стриите вълнува много жени. Онези чиито бедра, корем или гърди са покрити с тях обикновено се срамуват от тялото си. Избавянето от тях докрай едва ли е възможно, макар че има начини да бъдат направени почтинезабележими. Затова пък е далеч по-постижимо да не ги допускаме.

Откъде се появяват стриите?

Изследванията са показали, че много жени са получили стрии без дори да са раждали, нито пък трупали или сваляли килограми. Кожата е съставена от три слоя, които не са рязко разграничени. Първият, най-външен, е епидермисът, под него се намира дермата, а последна е хиподермата. Съединителната тъкан на хората свързва клетките в организма, включително и тези на кожата. Тази тъкан е изградена от колагени и еластини. Веществата на свой ред са образувани от вид белтъци. Най-често кожата не може да издържи комбинацията от свръх ниво на кортизол и драстично разтягане, вследствие на което става по-тънка и се стига до, напукване в най-дълбоките слоеве на колагена и еластина, изразяващо се в грозните линии, за които говорим.

Тези белези са най-силно изразени по бедрата, дупето, корема и гърдите което не означава, че появяването им на различни места е невъзможно. Причините за образуване на тези кожни белези са основно две. Първата е атрофия на кожата, тоест недостатъчното й кръвообращение в следствие, на което се притискат кръвоносните съдове. Така кожата не се снабдява с гореописаните протеини и става податлива на разтягания. Атрофията се получава при бързо сваляне или вдигане на килограми. Втората причина за появяване на стрии е прекомерното разтягане на кожата. Все пак тя не може да се разтяга неограничено.

Друг рисков момент, както вече споменах, е напълняването. На всеки му се е случвало да се отпусне и да покачи няколко килограма в повече. Трябва да знаем, че колкото по-бързо е станало това, толкова по-лесно колагенните и еластичните нишки се увреждат. Сигурно много от вас вече си мислят как могат да се предпазят от подобни явления по-кожата си. За съжаление веднъж образувани стрии няма как да бъдат премахнати, освен със съвременни лазерни процедури, чиято ефективност все още е съмнителна.

В началото стриите имат виолетово-червеникав цвят, но в последствие стават светлорозови или безцветни. Като всички белези, те не се поддават на слънчев загар.

През лятото слънцето е лош приятел, защото прави по-крехки еластичните съединителни влакна и променя качествата на кожния колаген. При положение, че стриите са дълбоки и големи единственото решение е пластичната хирургия която е много скъпа. Какво вече казах, процедура за цялостно премахване на стриите не съществува. Затова е важно да поддържате приблизително еднакви килограми. Особено застрашени са спортистите, които използват препарати, с който форсират мускулната хипертрофия.


www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator