Начало
НачалоЗелена аптекаРозмарин /Rosemarinus officinalis/
Розмарин /Rosemarinus officinalis/

Основни биологично-активни съставки: съдържа биологично-активни вещества с антибактериален и спазмолитичен ефект, антиоксидантен и антиканцерогенен ефект – евкалиптол, цинеол, розмаринова киселина, карнозол.

Здравни ефекти: забавя процесите на стареене, подобрява паметта, има благоприятен ефект при главоболие и стомашно-чревни проблеми. Има спазмолитичен ефект върху жлъчния мехур и стимулира детоксикиращата функция на черние дроб. Потиска канцерогенезата при експериментални животни. Прилага се с добри резултати при атеросклероза, хронична кандидоза, ревматоиден артрит, нарушения в храносмилането.

Приложение: използва се като запарка от листа и стебла на розмарин – 3/4 чаени лъжички (4-6 г.) дневно, залети с вряла вода за 10-15 минути. Етеричното масло не се използва за вътрешна употреба.

Противопоказания: не се използва повреме на бременност поради абортогенния си ефект.


www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator