Начало
НачалоБременност и ражданеЛечение на диабета по време на бременност и кърмене
Лечение на диабета по време на бременност и кърмене 06 април 2008

Като хронично заболяване захарният диабет изисква непрекъснато лечение с антидиабетични медикаменти.

При лечението на захарния диабет се използват две групи препарати според типа на заболяването – І тип (инсулинозависим) и ІІ тип (инсулинонезависим).

Риска за плода при използването на инсулинови лекарства е малък, до липсващ. Важно е да се знае, че самото заболяване крие рискове за бременността. Ако болестта не се контролира през този период, има голяма вероятност за формирането на дефекти в плода. Рисковете са по-големи, ако майките-диабетички поддържат дълго време хипергликемия (високи нива на глюкоза в кръвта) или самата болест е диагностицирана късно, ако възникне по време на бременността. Бременната със захарен диабет І тип се лекува с инсулинови препарати, комбинирани така, че да покриват цялото денонощие и да поддържат нормален метаболизъм. Медикаментите от тази група с в рискова категория B. Разрешава се употребата им по време на кърмене, защото инсулина не преминава през кърмата, но предозирането крие рискове за кърмачето.

Медикаментите, използвани при лечение на захарен диабет ІІ тип, са вредни за плода. Тези препарати не трябва да се прилагат по време на бременност. Доказано е, че тези лекарства преминават през плацентата и водят до увреждане плода: изменения в сърцето, бъбреците и скелета. При новороденото се наблюдава хипогликемия (ниски нива на глюкоза в кръвта), гърчове и др. Рисковата категория на тази група медикаменти е D и X. Те се излъчват чрез кърмата, което крие риск за развитие на хипогликемия у новороденото. Поради тази причина не се препоръчва кърмене по време на лечение с тези препарати.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator