Начало
НачалоБременност и ражданеИзползването на контрацептиви спирали по време на бременност и кърмене
Използването на контрацептиви спирали по време на бременност и кърмене 06 април 2008

Контрацептивните спирали, съдържащи мед, имат токсично влияние върху плода.


Данните, които са отчетени за токсичното въздействие на медната съставка на спиралата, са получени от изследване върху животни. В литературата са посочени и данни за влиянието му върху плацентата и при бременни жени. Влиянието се изразява в промяната на редица качества на плацентата - намаляване активността на много ензими и намаляване на липидите. Установено е и избирателно отлагане на мед в някои органи на плода като мозъчната кора, малък мозък, сърце, бъбреци и черен дроб.

Не е желателно, задържането на бременността, ако тя се е развила в първите няколко седмици в условията на медсъдържаща контрацептивна спирала. Рискът от малформации се дължи както на съдържанието на мед, така и на механичното въздействие на спиралата върху организма на плода.

Проучванията направени през 2005 г. показват високи нива на различни метали, включително и мед, у децата, родени от майки използвали контрацептивни спирали непосредствено преди или по време на забременяване. Доказано е, че медните йони преминават от майката в плода чрез пасивен транспорт. Наличието на бариев сулфат в тялото на контрацептивните спирали също е рисково за плода и бъдещото дете, особено ако спиралата е използвана повече от шест години от майката. Има риск и за развитие на извънматочна бременност.

Няма категорични данни за влиянието върху новороденото при използване на спирали по време на кърмене. Това прави контрацептивните спирали желан избор за предпазването от забременяване в този период.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator