Начало
НачалоБременност и ражданеХормонални контрацептиви по време на кърмене
Хормонални контрацептиви по време на кърмене 06 април 2008

Един от съвременните въпроси, стоящи пред майката, е рискът от употреба на хормонални контрацептиви за кърмачето.


Въпреки че се смята, че процесът на кърмене намалява възможността за повторна бременност, статистиката показва, че този процент никак не е малък. Поставяйки този факт, всяка съвременна жена си задава въпроса за усложненията, които оралните хормонални контрацептиви могат предизвикат у новороденото. Препаратите, съдържащи хормоните естроген и гестаген, преминават през кърмата и предизвикват съответни промени в кърмачето. Те водят до по-ниско тегло, изоставяне в растежа и развитието на бебето.

При съвременните ниско дозирани орални хормонални контрацептивни средства концентрацията на естрогена и гестагена в майчиното мляко е ниска, което определя и неголемия риск за кърмачето. Важно е да се знае, тези малки концентрации в кърмата макар и да не водят до тежки токсични прояви, въздействат върху развитието на фините мозъчни структури и върху развитието на репродуктивната система на новороденото.

Препоръчва се да не се използват хормонални контрацептиви, съдържащи естрогени, поне до шестата седмица от раждането, защото водят до намаляване на продукцията на кърма. След осмата – деветата седмица могат да се използват като алтернативен метод хормонални контрацептиви само с гестагени.

Майките, които използват противозачатъчното средство Постинор-Дуо, трябва да избягват да кърмят от 6 до 8 часа след приемането му. Поради тази причина се препоръчва приемането му непосредствено след кърмене.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator