Начало
НачалоБременност и ражданеЛечение на депресията по време на бременност и кърмене
Лечение на депресията по време на бременност и кърмене 06 април 2008

Бременността може да изостри симтомите на депресия. Лечението на депресията и депресивните състояния се извършва с т. нар. антидепресанти, които намаляват чувството на психическа напрегнатост, несигурност, страх, като действат успокояващо. Те се използват и при други болестни състояния като фобии, панически реакции, посттравматичен стрес и различни неврози.

Основните проблеми при лечението на депресията по време на бременност са, че самата тя изостря симптомите на безпокойство и изменя фармакокинетичните свойства на медикамента.

Проведените експерименти с животни и най-вече наблюденията върху хора не доказват тератогенен риск за плода на по-голямата част от антидепресантните лекарства. Не трябва да се забравя, че лекарствата от тази група медикаменти са в рискова категория за бременността B, C и D, поради което се препоръчва използването на препаратите от B категория. Важно е да се знае и вземе  предвид, че нелекуването на заболяването по време на бременност носи много по-висок риск за плода отколкото правилното подбиране на антидепресивните лекарства. Има изолирани съобщения в литературата за промяна в мускулния тонус и проблеми с дишането у новороденото, ако тези медикаменти се използват през третия триместър на бременността. Има данни и за задръжка на урина, деформация на крайниците, забавено развитие, сърдечни малформации и гуша.

Новите поколения антидепресанти се излъчват в незначително количство с кърмата. Въпреки това има лекарства от тази група, които могат да доведат до нежелани ефекти върху кърмачето – от леки до тежки състояния на кома и гърчове.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator