Начало
НачалоЗаболяванияОчни заболяванияЕчемик
Ечемик

Ечемикът е изолирано възпаление на някои от намиращите се в клепача жлези. Различават се два вида ечемик: външен и вътрешен.

Външен ечемик се нарича възпалително заболяване на видоизменена мастна жлеза при космен фоликул, подобно на фурункула. Среща се в пубертета, у хора с рефракционни аномалии и при диабетици.

Заболяването започва със слаб дифузен оток и зачервяване на свободния клепачен край и със слаба болезненост. По-късно възпалителните прояви се засилват. Болният започва да усеща парене, тежест и по-силна болка. В този стадий поради общата оточност на целия клепач заболяването може да се сбърка с абсцес на целия клепач.

Четири-пет дни след започване на процеса на мястото на заболелия космен фоликул обикновено се очертава жълтеникавият връх на ечемика. Скоро ечемикът се пробива и от него изтича малко жълта гной. С това усещането на тежест и болка намаляват и дори изчезват напълно. Оздравяването настъпва за около 7-10 дни.

Вътрешен ечемик има, когато възпалението се загнезди във видоизменените мастни жлези на клепача. Тук в сравнение с външния ечемик процесът е по- дълбок, обхваща по-голяма жлеза и протича по-тежко. Отокът е по-голям, зачервяването е по- силно, а усещането на тежест и болка по-значителни.

Лечението както на външния, така и на вътрешния ечемик трябва да се започне с топли апликации. Наред с това се прилагат дезинфектиращи компреси. Ечемикът никога не се изстисква поради опасност от разпространяване на инфекцията към орбита, респективно от тромбофлебит на орбитните вени или на кавернозния синус

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator