Начало
НачалоЗаболяванияОчни заболяванияЕктропиум
Ектропиум

Когато извръщането се дължи на теглене откъм кожата вследствие на нейното цикатриално свиване, ектропиумът се нарича цикатриален. Тежък цикатриален ектропиум се получава при тежки форми на заболяването Lupus и при изгаряне на кожата на лицето. Те се оказват с най-радикални пластични операции.

И при цикатриалния ектропиум поради отклонението на слъзната точка от нейното нормалното положение всмукването на сълзите се затруднява и се появява упорита сълзотечение. Сълзите мацерират кожата на долния клепач, което води до неговото екзаматериране, цикатризиране в още по-голяма степен и усилване на ектропиума.

При по-изразен ектропиум и при по-продължителното му триене често се стига до проява на кератит.

Лечението на цикатриалния ектропиум е оперативно – пластично.

Старческият ектропиум е най-често срещаната форма на ектропиум. Той се дължи на отслабване тонуса на орбикуларния мускул и загубване на еластичността на кожата. Долният клепач увисва леко надолу, а свободният му край се извръща навън. Едновременно с това слъзната точка се отдалечава от очната ябълка и слъзното езерце, вследствие на което започва постоянно сълзене. То от своя страна води до мацерация и екзамацерация на кожата на клепача. Последното наред с настъпващите заедно с него атрофични изменения на кожата спомагат ектропиумът да се усили.

Лечението на старческия ектропиум е само оперативно.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator